logo Veerle Colle

Alternatieven voor de supermarkt

Slow Shoppen

Wie duurzaam of afvalarm wil winkelen, loopt in een supermarkt vaak tegen de muren aan. De supermarkt is een fabriek die in jouw plaats keuzes maakt, want alles moet snel verlopen. Je krijgt onvoldoende info bij de producten. Daarom werd ik fan van “slow shopping”. Bewust winkelen op plekjes waar je de nodige tijd en info krijgt. Wil je graag duurzaam winkelen? Kies dan in éérste instantie eens een alternatief voor de supermarkt!

Alternatieven voor de supermarkt:

In de supermarkt kan je enorm veel producten vinden op één plek. Veel mensen kiezen voor deze winkels omdat ze veel tijd besparen. In het lijstje hieronder heb ik enkele duurzame alternatieven verzamelt die, net zoals de supermarkt, je veel tijd kunnen besparen. Om het je gemakkelijk te maken heb ik ze in 'levels' gesorteerd. Hoe hoger het level hoe meer moeite je inderdaad moet doen, maar ook die tips zijn misschien de moeite waard om eens uit te testen. 

Level 1: Wanneer en waar je wil

  1. Deliveroo: Woon je in een stad? Laat je snack of maaltijd thuis leveren door een fietser!
  2. Weg geef groepen: Kijk op sociale media of jouw voorwerp gratis wordt aangeboden!
  3. Delen: Misschien heeft jouw buur wel het apparaat die je voor die éne avond mag gebruiken,…


Level 2: Steeds in de buurt, gemakkelijk in te plannen

  • Lokale winkel: Je kan tegenwoordig ook terecht bij de slager voor (vegetarisch) broodbeleg, yoghurt, slaatjes of een voorgekookte maaltijd. Laat er je eigen potjes vullen. Ook bij de bakker, de biowinkels en andere locaties met een verstoog ben je welkom met je eigen zakje.
  • Mij Pak Je Niet In verzamelt op een kaart alle locaties waar je afvalarm kan winkelen.
  • Belevingscadeau: Schenk iemand een dagje uit, een etentje of maak thuis een lekkere taart.Tijd is onbetaalbaar!
  • To good to go: Bestel via een app eten uit een restaurant of winkel dat bijna over tijd gaat aan een goedkopere prijs om voedselverspilling tegen te gaan!
  • Boeren en buren: Bestel online lokale groenten, fruit en artisanale producten. Haal ze op bij een buurderij in je buurt. Sommige buurderijen leveren aan huis.
  • Ourobouros: Bestel een groentemand bij een biodynamisch tuinbouwbedrijf. Haal je bestelling op in de buurt.
  • Kollebloem: Verse groenten geleverd bij een afhaalpunt in de buurt.
  • Zonnekouter: Wekelijks een verrassingspakket met heerlijke groenten.
  • De markt:Hier kan je onderhandelen met de verkoper over je verpakking. Bovendien zijn de producten regelmatig lokaal en vers.
  • De kringloopwinkel: Je hebt namelijk niet altijd niéuwe spullen nodig. Hier kun je ook échte schatten vinden
  • COSH.ECO maakt voor jou een shoppingsroute naar duurzame kledingwinkels in je buurt.

Level 3: Enorm sociaal, voor wie iets meer moeite wil doen

  • Steun het  goede doel: Vooral rond kerst wordt er veel lekkers verkocht door (jeugd)organisaties. Wafels of peperkoeken uit de supermarkt zijn niet te evenaren aan wat met veel liefde gemaakt is. Je kan met de organisaties onderhandelen over een duurzame oplossing voor de verpakking.
  • De weggeefwinkel: Hier worden spullen gratis weg gegeven. Ideaal voor als je geen wegwerpbekertjes wil gebruiken op een feestje en nog een eenvoudig service zoekt, een schatkamer voor wie aan upcycling doet of een foute DVD wil bekijken.

Level 4: Zet je in en leer bij

Recht van bij de boer: Ga zélf je groenten ophalen of oogsten bij een boer. Voor wie graag kookt volgens het seizoen en nieuwe groenten wil ontdekken. Meer info bij organisaties zoals o.a EfarmzOostgoed CSA, …

Maak het zelf: Zoek even op of je producten die je al in huis hebt, niet kan gebruiken voor hetzelfde doeleinde als het producte dat je wil kopen. Je kan heel wat verzorgings- en kuismiddelen maken aan de hand van olie, sodakristallen of azijn.

Level 5: Voor de diehard fans

De moestuin: Dit vraagt arbeid, maar ook passie. Voor wie droomt van een moestuin: ik kan je alleen maar aanraden er helemaal voor te gaan. Het brengt veel werk, maar tegelijkertijd veel rust met zich mee.

Voeg zelf een alternatief toe:

 
 
 
 

Meer van dit soort inhoud?

'De Zero Waste Kalender' met 366 Zero Waste tips.

Via E!Colle, de Zero Waste Podcast oplossingen zoeken.